Το Τεστ Παπανικολάου έχει συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εντούτοις τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών δείχνουν ότι η ευαισθησία του δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής σήμερα για την αποτελεσματική πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου  και πρέπει να συμπληρωθεί με τον έλεγχο του HPV DNA ή με PCR. Σύμφωνα με συγκριτική μελέτη μεγάλου αριθμού περιπτώσεων, η ευαισθησία εντοπισμού της δυσπλασίας ανέρχεται στο 70% για το συμβατικό τεστ παπ, 80% περίπου για την κυτταρολογία υγρής φάσης και σχεδόν 97% για τον συνδυασμένο έλεγχο του HPV DNA με το τεστ Παπανικολάου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HPV DNA Test

Το HPV DNA τεστ είναι μια ευαίσθητη μέθοδος για τον προσδιορισμό της ύπαρξης μιας ενεργής μόλυνσης του τραχήλου από ογκογόνους HPV. Δε μας δίνει πληροφορίες για τον τύπο του ιού. Αν συνδυαστεί με PCR τότε αυξάνει η ευαισθησία του και μας δείχνει και το στέλεχος του ιού.  Αυτό είναι χρήσιμο γιατί υπάρχουν τύποι που είναι ιδιαίτερα ογκογόνοι και άλλοι λιγότερο.

Πως γίνετε η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται όπως το τεστ παπ. Με την  γυναίκα σε γυναικολογική θέση εισάγεται κολποδιαστολέας πουδιαστέλλει τα τοιχώματα του κόλπού.

Αν δεν υπάρχουν ορατές βλάβες , με ένα μικρό ειδικό βουρτσάκι θα σκουπιστούν  ήπια μερικά από τα κύτταρα του τραχήλου  και θα μπούν σε ένα μπουκαλάκι με υγρό που θα συντηρήσει  κύτταρα και ιό προς ανίχνευση. Σε περίπτωση κονδυλωμάτων ή εμφανούς βλάβης λαμβάνετε ένα τμήμα της βλάβης.Το δείγμα αποστέλεται στό εργαστήριο για το τεστ.Οι μοριακές τεχνικές που χρησιμοποιούνται μπορούν γενικά να χωριστούν σε εκείνες τις τεχνολογίες που δεν ενισχύεται το δείγμα, όπως δοκιμές νουκλεϊκού οξέος ιχνηλάτη (HPVDNA), καθώς και εκείνες  που χρησιμοποιούν ενίσχυση, όπως η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Η τεχνική PCR είναι πολύ πιο ευαίσθητη και μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και πολύ μικρά φορτία ιού καθώς και να ταυτοποιήσει το στέλεχος.

Πότε κάνουμε  HPV DNA Test

Σε γυναίκες μεγαλύτερες από 30 ετών μόνο του ή σε συνδυασμό με Τεστ Παπ

Σε ασυμφωνία μεταξύ Τεστ Παπ και κολποσκόπησης. Αν το τεστ δείχνει παρουσία του ιού και η κολποσκόπηση είναι αρνητική τότε κάνουμε HPV DNA Test

Για την εκτίμηση της πιθανότητας υποτροπής μετά από χειρουργική αντιμετώπιση τραχηλικών βλαβών

Αν πάσχει ο σύντροφός σας και το δικό σας Tεστ Παπ είναι αρνητικό. Το HPV DNA Test μπορεί να δείξει αν υπάρχει λοίμωξη που ακόμη είναι σε λανθάνουσα φάση.

To HPV DNA Test το συνδυάζουμε με PCR αν θέλουμε να βρούμε το στέλεχος  του ιού, αφού υπάρχου στελέχη πιο ογκογόνα (HIGH RISK) και λιγότερο ογκογόνα ( LOW RISK)