Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης 26 Σεπτεμβρίου

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με στόχο να ενημερωθούν οι γυναίκες για τις διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης. Είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια ή/και σε συνεργασία με τον σύντροφο της, το πότε θέλει να αποκτήσει (ή να αποκτήσουν) παιδι, αποφεύγοντας ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και κατά συνέπεια την δυσάρεστη επιλογή της έκτρωσης.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι οι νέοι να έχουν μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση  όσον αφορά την αντισύλληψη ώστε να κάνουν σωστές επιλογές όσον αφορά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Ως αντισύλληψη ορίζεται η σκόπιμη εφαρμογή τεχνητών μεθόδων ή άλλων τεχνικών προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ως επακόλουθο της σεξουαλικής επαφής. Aπό την αρχαιότητα υπήρχε η τάση του ανθρώπου να δημιουργεί οικογένειες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και σε συγκεκριμένο χρόνο. Με τον οικογενειακό προγραμματισμό μπορούσε καλύτερα να προγραμματίζει με βάση τις επιθυμίες του, τον χρόνο και τον αριθμό των παιδιών της οικογένειάς του.Η χρήση των μεθόδων αντισύλληψης χάνεται στο πέρασμα των χρόνων καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο για τον έλεγχο των ανεπιθύμητων γεννήσεων.

Όλες οι ενεργά σεξουαλικές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν επιθυμούν μια εγκυμοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια  αντισυλληπτικής μεθόδου ή έναν συνδυασμό τέτοιων μεθόδων.

Σήμερα, οι μέθοδοι αντισύλληψης  χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  • Φυσικές μέθοδοι: Θηλασμός, Μέθοδος ρυθμού, Θερμομετρική μέθοδος, διακεκομμένη συνουσία
  • Μέθοδοι φραγμού: Ανδρικό προφυλακτικό, Γυναικείο προφυλακτικό, Κολπικό διάφραγμα, Κολπικός σπόγγος, Σπερματοκτόνα Κολπικά υπόθετα
  • Ενδομήτρια σπειράματα: Σπειράματα χαλκού, Σπειράματα με προγεστερόνη
  • Ορμονική: Αντισυλληπτικά δισκία, Επείγουσα αντισύλληψη χάπι της επόμενης μέρας, Κολπικός δακτύλιος, Διαδερμικά αντισυλληπτικά, Αντισυλληπτική ένεση προγεσταγόνου, Υποδόριο εμφύτευμα
  • Μόνιμη: Ανδρική στείρωση, Γυναικεία στείρωση

 

Ποιά μέθοδο αντισύλληψης να επιλέξω

 

Η επιλογή της μεθόδου αντισύλληψης είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα και καθορίζεται με βάση τις ανάγκες της, την ηλικία της, την επαγγελματική και κοινωνική της θέση  .

Οι πιο δημοφιλοίς  μέθοδοι στην χώρα μας είναι οι παρακάτω:

  • Χρήση του προφυλακτικού σε όλες τις περιστασιακές και μη, σχέσεις πριν την  απόφαση για δημιουργία οικογένειας
  • Χρήση αντισυλληπτικών κατά τη διάρκεια της οικογενειακης ζωής
  • Τοποθέτηση σπιράλ μετά την ολοκλήρωση της οικογένειας για πιο μόνιμα αποτελέσματα

 

Γιατί είναι σημαντική η αντισύλληψη

 

Η χρήση των μεθόδων αντισύλληψης θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε σύγχρονης γυναίκας καθώς μέσω αυτής διατηρείται η ανεξαρτησία της, το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης και κατ’ επέκταση διαφυλάσσεται η σωματική και ψυχική της υγεία. Πρέπει να επισημάνουμε  ότι η τεχνητή έκτρωση για κοινωνικούς λόγους είναι δικαίωμα της γυναίκας που πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποτυχίας της αντισύλληψης και μετά από λεπτομερή ενημέρωση της, ώστε αν τελικά πραγματοποιηθεί να αποτελεί την τελευταία λύση. Η έκτρωση δεν είναι υποκατάστατο της αντισύλληψης, ούτε μορφή αντισύλληψης.

Μην ξεχνάμε ότι το σώμα μας ανήκει και είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατεύουμε.