Κονδυλώματα – H.P.V.

           

Τι είναι τα κονδυλώματα (HPV )

Τα κονδυλώματα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που προκαλείται από ιό, που ονομάζεται «Ηuman Papilloma Virus»-«ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων» . Το HPV είναι μία ομάδα από ιούς, που περιλαμβάνει πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους. Περισσότεροι από 60, από αυτούς τους ιούς, είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι. Μπορούν να μολύνουν την γεννητική περιοχή γυναικών και ανδρών όπως τον κόλπο, τράχηλο, σφικτήρα, ορθό, πέος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Μερικοί απ’ αυτούς τους ιούς χαραχτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» γιατί έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγήσουν σε καρκίνο . Άλλοι χαραχτηρίζονται «χαμηλού κινδύνου» και δημιουργούν μικρές ανωμαλίες στο τεστ παπ. Τα κονδυλώματα μπορούν να είναι μονοί ή πολλαπλοί σχηματισμοί, που έχουν τη μορφή μικροσκοπικού κουνουπιδιού ( οξυτενή) ή επίπεδα.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι μολυσμένοι από κονδυλώματα δεν το γνωρίζουν λόγω απουσίας συμπτωμάτων. Τα κονδυλώματα μερικές φορές εμφανίζονται σαν μικρά μονά η πολλαπλά «σπυράκι»,με ανώμαλη επιφάνειά. Μπορούν να εμφανιστούν εξωτερικά ,στο δέρμα ή εσωτερικά στους βλεννογόνους στον κόλπο, τον τράχηλο, την ουρήθρα. Άλλες φορές είναι επίπεδα και φαίνονται μόνο με την κολποσκόπηση.

Σχέση μεταξύ κονδυλωμάτων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Έρευνες έχουν δείξει ότι το 90% των μολύνσεων εξαφανίζονται σε δύο χρόνια. Μόνο ένα μικρό μέρος γυναικών έχει μόλυνση που επιμένει.Οι τύποι των ιών, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την ικανότητα να δημιουργούν δυσπλασία και καρκίνο.

Υψηλού κινδύνου. 16, 18,  31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58,  59, 68 69 73, 82.

Χαμηλού κινδύνου: τύποι 6, 11, 30, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 51, 54

 

Οι υπόλοιποι είναι πολύ χαμηλoύ κίνδυνου και δεν δημιουργούν προβλήματα ή δεν εχουν μελετηθεί αρκετά.

Το τεστ παπ μαζί με τo PCR και την  κολποσκόπηση μπορούν να ανιχνεύσουν σχεδόν όλες τις δυσπλασίες και προκαρκινικές καταστάσεις έτσι ώστε να γίνεται πάντα η σωστή θεραπεία, όπου χρειάζεται.

Πώς μεταδίδεται.

Οι ιοί των κονδυλωμάτων μολύνουν την γεννητική περιοχή και μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Οι περισσότερες μολύνσεις δεν έχουν συμπτώματα. Έτσι σχεδόν όλοι οι φορείς του ιού έχουν άγνοια ότι πάσχουν από την μόλυνση.

Η έγκυος μπορεί να μεταδώσει των ιό κατά τον φυσιολογικό τοκετό στο έμβρυο , το οποίο με την σειρά του μπορεί να εμφανίσει κονδυλώματα στα μάτια και το θώρακα . Γι΄ αυτό συνήθως διενεργείται καισαρική τομή.

Πώς γίνεται η διάγνωση.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν ότι έχουν κονδυλώματα . Το μαθαίνουν για πρώτη φορά μετά από παθολογικό τεστ παπ .

Η τυποποίηση του ιού ονομάζεται DNA HPV και μας δείχνει την ύπαρξη, και τον τύπο του ιού. Επίσης καθορίζει αν είναι υψηλού, μεσαίου ή χαμηλού κινδύνου. Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση που θα τα εντοπίσει και θα τα χαρτογραφήσει

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα μόλυνσης.

Μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις με άτομα που δεν έχουν τον ιό είναι η ιδανική λύση. Πάντως, είναι δύσκολο να καθορίσουμε αν ο σύντροφός μας μολύνθηκε στο παρελθόν. Υπενθυμίζουμε ότι η μόλυνση HPV δεν έχει συμπτώματα.

Σε αυτούς που δεν επιλέγουν τις μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις η χρήση του προφυλακτικού είναι η λύση. Το προφυλακτικό προφυλάσσει από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Στην κύηση η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο αποφεύγεται με την καισαρική τομή.