Εμφυτεύματα

Τι είναι και πως λειτουργούν 
Τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα είναι μικροί, ελαστικοί ράβδοι που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα. Αργά αλλά σταθερά αποδεσμεύουν  ορμόνη που ονομάζεται προγεστερόνη. Τοποθετούνται από τον  γιατρό και έχουν περίπου το μέγεθος από ένα τσιμπιδάκι. Παρέχουν αντισύλληψη για τρία έως πέντε χρόνια. Είναι παραπάνω από 99% αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για ένα χρόνο, λιγότερες από μία θα μείνουν έγκυες, στο χρόνο αυτό.
Τοποθετούνται τις πρώτες πέντε μέρες της περιόδου και παρέχουν άμεση αντισύλληψη. Αν χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε άλλη μέρα μέσα στον κύκλο, γι’ αυτό τον κύκλο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και μια έξτρα μέθοδος αντισύλληψης.

Πώς λειτουργούν
Απελευθερώνουν αργά και σταθερά προγεστερόνη, εμποδίζοντας τις ωοθήκες να παράγουν ωάρια. Διαφοροποιούν τη βλένη του τραχήλου, απαγορεύοντας τα σπερματοζωάρια να περάσουν μέσα στη μήτρα. Δημιουργούν αλλαγές στο ενδομήτριο ώστε να είναι αδύνατη η εμφύτευση .

Πλεονεκτήματα
Έχουν  υψηλή αποτελεσματικότητα.
Δεν επηρεάζουν την σεξουαλική επαφή.
Η γονιμότητα επανέρχεται αμέσως μόλις αφαιρεθούν.
Προσφέρουν μερική προστασία από μολύνσεις.
Δεν χρειάζεται να σκέφτούμε την αντισύλληψη όσο λειτουργούν.
Αν αλλάξουμε γνώμη,μπορούν να αφαιρεθούν.

Μειονεκτήματα 
Πολλές γυναίκες έχουν άστατη περίοδο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει το πρώτο εξάμηνο, αλλά σε μερικές γυναίκες συνεχίζει για περισσότερο.
Μερικές γυναίκες έχουν αύξηση βάρους, πονοκεφάλους, ακμή, τάση  μαστών.
Μπορεί να παρουσιαστούν κύστες στις ωοθήκες.
Πολύ σπάνια μπορεί να υπάρχει μόλυνση στο σημείο εμφύτευσής τους, και σε αυτήν την περίπτωση είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Ποιές δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν
Αν προγραματίζουμε εγκυμοσύνη.
Αν δεν θέλουμε να αλλάξει η περίοδός μας.

Δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιηθεί αν υπάρχει ή υπήρχε στο παρελθόν
Καρκίνος γυναικολογικού οργάνου όπως για παράδειγμα μαστού,  μήτρας.
Ενεργή ηπατική νόσο.
Ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο.
Καρδιολογικά προβλήματα.

Γενικές πληροφορίες
Χρειάζεται ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος δύο ή τρεις μήνες μετά την τοποθέτηση του. Θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια στον  ετήσιο προληπτικό έλεγχο.