Μία από τις καθημερινές αγωνίες της εγκύου, ειδικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, είναι η πιθανότητα  αποβολή. Η αποβολή είναι μια πολύ δυσάρεστη καθώς επίσης και τραυματική εμπειρία, την οποία βιώνουν σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες.

Ως αποβολή, λοιπόν, ορίζεται η απώλεια μιας εγκυμοσύνης τις πρώτες 24 εβδομάδες. Περισσότερες από 80% των αποβολών συμβαίνουν μέχρι τις 12 εβδομάδες.

Σε αυτές τις αποβολές δεν περιλαμβάνονται οι κυήσεις που χάνονται πριν από θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι 40% έως 60% των γονιμοποιημένων ωαρίων αποβάλλονται πριν γίνει τεστ εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η περίοδος έρχεται κανονικά. Ενώ ως βιοχημική αποβολή ορίζεται η αποβολή ενός εμβρύου που δεν είχαμε υπερηχογραφική απεικόνιση του, ενώ είχαμε τεστ κύησης θετικό.

Δεν πρέπει όμως να απογοητευόμαστε. Τις περισσότερες φορές την  αποβολή, ακολουθηθεί μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη,  σε συνεργασία με τον γιατρό και σε συνδυασμό με τη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΩΝ

Χρωμοσωμιακές Ανωμαλίες

Το 50% με 80% των αποβολών του 1ου τριμήνου προκαλούνται από χρωμοσωμιακές ανωμαλίες στα έμβρυα και είναι τυχαίο γεγονός. Συχνότερα, το ωάριο ή το σπερματοζωάριο που το γονιμοποίησε δεν περιέχει το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων με αποτέλεσμα κατά τη συνένωση τους να δημιουργήθηκε έμβρυο με περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα. Σε αυτήν την περίπτωση, η εγκυμοσύνη δεν εξελίσσεται φυσιολογικά και το κύημα αποβάλλεται.

Ορμονικές δυσλειτουργίες

Ορμονικές δυσλειτουργίες όπως υπέρ ή υπό θυροειδισμός, ανοσολογικά αίτια όπως αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο ή αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολές. Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ή με αυτοάνοσα σύνδρομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβάλουν.

Ηλικία

Μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιθανότερο να συλλάβουν έμβρυα με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες και κατά συνέπεια να αποβληθούν. Μία γυναίκα 40 ετών έχει περίπου 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβάλει από μια γυναίκα 20 ετών.

 

Ιστορικό Αποβολών

Γυναίκες με 2 ή περισσότερες αποβολές είναι πιθανότερο να αποβάλουν πάλι.

Διαβήτης

Γυναίκες με αρρύθμιστο διαβήτη αποβάλουν συχνότερα λόγω των ανωμαλιών (όπως ανωμαλίες μέσης γραμμής) που δημιουργούνται στο έμβρυο.

 

Προβλήματα Μήτρας

Ανωμαλίες στη μήτρα (όπως δίκερος, διθάλαμος, δίδελφος, καρδιόσχημος, κ.α.) δημιουργούν συχνότερα αποβολές λόγω του μικρού όγκου της μήτρας ή της κακής αιμάτωσης του εμβρύου κατά την εμφύτευση του.

Ανεπάρκεια τραχήλου

Ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας μπορεί να δημιουργήσει αποβολές σε μεγαλύτερες εβδομάδες (12η – 24η). Ο τράχηλος είναι η ασφάλεια της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη. Ανεπάρκεια στο μήκος ή στη σύσταση του (πρέπει να είναι πάνω από 3cm) μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή.

Μολύνσεις

Μολύνσεις που παρουσιάζονται στην αρχή της εγκυμοσύνης όπως τοξόπλασμα, ερυθρά, μεγαλοκυτταροϊός, ιλαρά, μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή του εμβρύου. Γενικά, οι μολύνσεις καθ’όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα όταν παραμένουν αδιάγνωστες και αθεράπευτες, μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή ή όταν πρόκειται για προχωρημένη κύηση, να προκαλέσουν συσπάσεις και να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό. Άλλες μολύνσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό είναι η λιστέρια, βλεννόρροια, εντερόκοκκος, στρεπτόκοκκος κ.α.

Λήψη φαρμάκων

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων συνδυάζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό που σας χορηγεί οποιαδήποτε φαρμακευτική θεραπεία ότι είστε έγκυος ή προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη, καθώς κάποια φάρμακα πρέπει να διακόπτονται αρκετό καιρό πριν τη σύλληψη του εμβρύου, όπως τα αντικαταθλιπτικά.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΒΟΛΗΣ

Μεγάλη αύξηση των κολπικών εκκρίσεων ή αιμορραγία συνήθως είναι τα πρώτα συμπτώματα αποβολής. Έχετε υπόψη σας ότι πολλές εγκυμοσύνες έχουν αιμορραγία στο 1ο τρίμηνο και παρόλα αυτά μόνο ένα μικρό ποσοστό αποβάλλεται, ενώ οι υπόλοιπες συνεχίζουν και ολοκληρώνονται με ένα υγιές μωρό.

Κοιλιακός πόνος που έχει την μορφή πόνου περιόδου ή άλλες φορές είναι πιο δυνατός σαν κράμπα και αντανακλά χαμηλά στη μέση πίσω μπορεί να είναι σύμπτωμα αποβολής. Ο συνδυασμός της αιμορραγίας με τον πόνο αυξάνουν τις πιθανότητες αποβολής.

Μια έκτοπη κύηση (κύηση εκτός μήτρας – εξωμήτριο) μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σύντομα στο γιατρό για εξέταση και θεραπεία για να αποφύγετε μια αποβολή, όταν αυτό είναι εφικτό.

Παλίνδρομος κύηση ονομάζουμε την κύηση εκείνη που κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο δεν βρίσκουμε καρδιακή λειτουργία στο έμβρυο ή κάποιες φορές δεν βρίσκουμε έμβρυο στο σάκο κύησης.

Διάγνωση επικείμενης αποβολής

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αίμα (κολπική αιμόρροια) ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά που αντανακλά πίσω στη μέση (συσπάσεις) θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό στο γιατρό.

Γυναικολογική Εξέταση

Η γυναικολογική εξέταση που γίνεται, με την δέουσα προσοχή, διαπιστώνει την προέλευση του αίματος. Μερικές φορές το αίμα μπορεί να προέρχεται από το ουροποιητικό σύστημα λόγω μόλυνσης Η διαπίστωση της αιμορραγίας από τον τράχηλο θέτει την υποψία επικείμενης αποβολής.

 

Υπερηχογράφημα

Με το υπερηχογράφημα μπορεί να διαπιστωθεί η θέση του κυήματος, Έτσι μπορούμε να αποκλείσουμε μια έκτοπη κύηση (εξωμήτριο). Η διαπίστωση της θέσης και πρόσφυση του πλακούντα μας επιβεβαιώνει ή αποκλείει ύπαρξη επιπωματικού πλακούντα ή αποκόλλησης. Η ανεύρεση καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο είναι θετικό σημάδι. Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο διαπιστώνουμε την ηλικία του εμβρύου σε συνάρτηση με την ημερολογιακή του ηλικία. Σε περίπτωση που αυτές οι δύο ηλικίες συμφωνούν μειώνεται η πιθανότητα αποβολής.

Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο σε εγκυμοσύνες 2ου τριμήνου θα γίνει μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας. Σε περίπτωση που αυτό είναι μικρότερο από 3cm ίσως αποφασισθεί μια περίδεση τραχήλου. Η περίδεση τραχήλου έχει σκοπό να ενισχύσει τον τράχηλο ώστε να κρατήσει την εγκυμοσύνη και να αποτραπεί μία αποβολή ή ένας πρόωρος τοκετός. Συνήθως η περίδεση γίνεται μετά τον προγεννητικό έλεγχο του εμβρύου για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.

Βιοχημικός έλεγχος.

Η μέτρηση της «ορμόνης της εγκυμοσύνης» (βhCG) θα μας δώσει μια ιδέα για την ηλικία κύησης. Μια επόμενη μέτρηση θα μας δείξει αν προχωράει η εγκυμοσύνη ή αν το έμβρυο έχει σταματήσει να αναπτύσσεται.

Σε περίπτωση πιθανής αποβολής θα πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι, να αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα καθώς και τις σεξουαλικές επαφές. Ανάλογα με την αιτία θα δοθεί η ανάλογη θεραπεία για την αποφυγή της αποβολής.

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ

Αν δεν αποφευχθεί η αποβολή θα πρέπει να γίνει έλεγχος της μήτρας και καθαρισμός αυτής από τα υπολείμματα της εγκυμοσύνης (απόξεση). Θα υπάρχει μικρή κολπική αιμόρροια, όπως αυτό της περιόδου, για περίπου 1 εβδομάδα ή 2 σε περίπτωση που η κύηση ήταν προχωρημένη.

Αν έχετε οποιαδήποτε επιπλοκή όπως αιμορραγία ή σημάδια μόλυνσης (πυρετό ή δύσοσμα κολπικά υγρά) θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό στο γιατρό.

 

 ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Σε περίπτωση που η αποβολή συμβαίνει πρώτη φορά η πιθανότητα μιας επόμενης αποβολής είναι πολύ μικρή.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 80% των αποβολών του 1ου τριμήνου είναι χρωμοσωμιακής αιτιολογίας και τυχαίο γεγονός. Επίσης ένα μεγάλο μέρος αποβολών γίνεται λόγω μόλυνσης, οι οποίες με την ανάλογη θεραπεία αντιμετωπίζονται και δεν επαναλαμβάνονται. Σε περίπτωση διαδοχικών αποβολών (περισσότερες από 2) θα πρέπει να γίνει έλεγχος όλων των αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν αποβολή.

Σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Στις περιπτώσεις που είναι τυχαίο γεγονός μία φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένας τοκετός, αποκαταστά την αρνητική ψυχολογία της αποβολής. Τα ποσοστά των τυχαίων αποβολών είναι αρκετά μεγάλα και συνήθως τα διαδέχονται μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Αν παρ’ αυτά υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα, με την σωστή καθοδήγηση του γιατρού θα λυθεί και έτσι θα επιτευχθεί μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένας τοκετός.